2011. szeptember 22., csütörtök

Nem 'Boszorkányos' Őszi Köszöntő - DIY ajtódísz

Szép ősz ez a mostani, finom meleg van, csak a szél tréfálja meg néha az embert.


Szeretem ezt a szeptemberi nyarat (ami nem csak a véneké, és nem csak az asszonyoké), a gyerekek is élvezik még a meleg délutánokat. Épp a gyerekek kapcsán botlottam ezekbe a csinos seprűkbe a helyi gazdaboltban. Potom áron árulták, mármint ahhoz képest, hogy az ilyen aranyos dolgok többnyire viszonylag sokba kerülnek.


Fogalmam sem volt, mit fogok velük kezdeni (mármint a seprűkkel), de nem álltam ellen a kísértésnek, elhoztam őket. Itthon már tudtam, hogy a tavaszi és a nyári után ezekből fogom kitalálni az őszi/téli ajtódíszt. Ne gondoljatok semmi halloween -félére, direkt nem akartam boszorkányozni, mert úgyis a csapból is az fog folyni, meg vagyunk itt hárman 'nők', nem kell ide még két banya!
Ültem rajta (nem a seprűn) vagy két hétig. Közben elkezdtem csinálni egy online filcleckét és kitaláltam, mi lesz a seprűkkel: 'ofkórsz', seperni fognak! Őszi ezt-azt, lehulló virágot, levelet, bogyót. Beszereztem a kellő színű gyapjút, és a lehető legegyszerűbb módszerrel nekiálltam nemezelni a seprűrevaló lomokat.
Így kell ezt csinálni :-)
Fázisfotók és leírás:

Amikre szükséged lesz: egy közepes tál - benne melegvízzel, szappan - én natúr szappanokat használok, gyapjú - tetszőleges színekben, csúszásmentes textil alátét az asztalra, kisolló - hegyes, és görbe végű is jó, vékony drót, és szép kerek kövek, kavicsok.


1., Fogd a követ a markodba és burkold be mindenhol gyapjúval. Előtte húzgáld szét a gyapjút fátyolszerűen, főleg ha rossz minőségűvel dolgozol. Ez azért kell, hogy mire többször körbebugyolálod, mindenhol nagyjából egyenletesen be legyen bundázva.


2., Ha szeretnéd variálni, tehetsz rá még egy színt, ugyanígy, de ügyelj arra, hogy ne legyen nagyon vastag sehol a gyapjú.


3., Most van egy puha bundázott kerek köved. Csorgass rá a tálból meleg vizet, majd nyomkodd meg óvatosan, és most szappanozd be a kezed, és szappanos meleg vizet csorgass a gömbőcre.


4., Ha mindenhol nedves a gyapjú, kezdd el átrakosgatni egyik tenyeredből a másikba és vissza. Oda-vissza. Még ne nyomkodd. Most még mozog a kövön a bunda, de kezd összeállni a sok szappanos víztől, meg a pakolástól. Kábé így nézhet ki:


5., Csorgass rá még meleg szappanos vizet, nem baj, ha nagyon habzik. Lassan, finoman elkezdheted rányomkodni a bundát a kőre. Sziszifuszi egy kicsit, de nem több pár percnél. A végén már erősen nyomkodhatod, amikor rakosgatod egyik kezedből a másikba, sőt, a textil alátéten, vagy a két tenyered között is görgetheted. A jól kidolgozott gömbben nem tudsz már kárt tenni, 'rácuppant' a kőre. Öblítsd ki tiszta, majd ecetes, vagy öblítős vízzel, nyomkodd ki belőle a vizet.


 

6., Most jön a kisolló. Nézd meg, hogyan lesz a legszabályosabb a virágod (amennyiben a szabályosságra törekszel) és aszerint vágj bele a burokba. Ügyelj arra, hogy a kőig érjen az ollód hegye, és minden szálat, réteget átvágj. Utána nyisd meg a virágot. Ahogy szeretnéd, állítsd be a szirmait, úgy fog megszáradni.

 

7., Csinálj több virágot, különböző variációkban, ha jónak látod.

 

8., Most lesz szükséged a drótokra, amiket kb. 8 centis darabokra kell aprítanod, illetve használhatsz golyókat, gyöngyöket, zsinórokat a virágok díszítésére. A drótokkal fogjuk a seprűre rögzíteni a virágokat. Szúrd át a félbehajtott drótot a virágon. (ha csinálsz díszítést a közepére, azt most kell ráfűznöd a drótra, és behúzni a közepére a félbehajtásnál, mielőtt átbököd velük a virágokat)

 
 

9., Már csak rögzítened kell a virágokat. Bökj be a párhuzamosan álló drótokkal a cirokba (seprű) és a hátulján fogóval, vagy akár az ujjaiddal tekerd össze a drótokat, majd dugd vissza a seprű szálai közé, hogy ne álljon ki csúnyán a hátulján sem.

Készen vagy. Kösd fel valahova és söpörd be az elismeréseket ;-)

 
 

Ha tetszett amit láttál, olvastál, csatlakozz a Mokka Mekka Blog közösségéhez itt.



Adatvédelem:
A posztban található képek saját tulajdonomat képezik, melyekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatályos! Megosztásuk, felhasználásuk, egyéb közzétételük részben vagy egészben csak az írásos hozzájárulásommal és a forrás pontos megjelölésével lehetséges!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...