2012. május 15., kedd

a GYEREKSZOBA SZERINTETEK - egy sor kérdés, és azok válaszai

Végeztem a kérdőívvel. A gyerekszobással, tudjátok.

Mindjárt jönnek az eredmények, de elöljáróban pár szó. 

Életem első kérdőíve - és nem  is tanultam ilyesmit az egyetemen. Sem. Ez nem jelenti azt, hogy ne kutathatnék, bár vannak, akik szerint igen - és ilyesmit csak hozzáértők csináljanak. 

via
Ebből is sokat tanultam. És mivel már nem vagyok az a könnyen "karcolható" típus, profitálni fogok a kritikákból. Akik most kerek szemeket meresztenek, azoknak megsúgom: igen, kaptam hideget-meleget.
Mivel ez egy szubjektív blog (aki olvassa, tudja) most is van hozzáfűznivalóm. Anélkül, hogy - egyes kritikusokkal ellentétben - meg szeretnék bárkit bántani, sok esetben segített volna egy kis rugalmasság, vagy némi elnézés, netán figyelmes olvasás... Ahol az volt, írva, hogy több válasz lehetséges, ott ki lehetett pipálni többet. Igen. Ezt mutatja pl. az is, hogy sokaknak(98%) sikerült :-)
via
Az értékeléskor magam is észleltem, hogy a sorrend lehetett volna kissé logikusabb, ennek ésszerű magyarázata van, a kérdések egymás után bukkanatak fel, majd újabbak jöttek hozzájuk... ezt én a magam doksijában igyekeztem a helyére húzgálni, de láthatóan nem mindenhol frissítette a gugli... ez hiba, belátom.
Ezen felül egy dolgot róttak még a fejemre, hogy sokszor nem találtak a maguk véleményével
egyező válaszlehetőséget és ezért kénytelenek voltak a leginkább hasonlót bejelölni, vagy az egyéb megoldást.
Ez így van... nem tudok mindenki fejével gondolkodni,... a lehető legjobban döntöttetek! főleg, ha az egyéb részt érdemi válasszal töltöttétek meg!... Sokat segítettetek vele! Köszönöm, hogy végigcsináltátok!
Akkor jöjjön a "kis"statisztika:

DEMOGRÁFIA:

- A válaszadók többségének (52%) 2 vagy 3 gyereke van, érdekességként megjegyzem, 4%-uknak több van.

- A kérdőívet kitöltők gyerekei kor szerinti megoszlásban legnagyobb részt 1,5 és 7 éves kor közöttiek(75%), 22%-uknak van csecsemő,  és 30%-uknak (kis)kamasz gyereke. (Mivel itt értelemszerűen több korcsportot be lehetett jelölni, a százalékos értékek meghaladják a 100%-ot.)

- A nemek szerinti eloszlás nagyjából egyenlő.

A SZOBÁRÓL:

- Atekintetben, hogy mikortól kell a szülőktől külön szobában elhelyezni a gyereket, eléggé megosztottak a vélemények.
A két szélső értéket a két ellentétes álláspont képviselői adják. 39% szerint már a csecsemőnek is külön szobára van szüksége, 16% szerint akkor kell  a kicsinek külön szoba, amikor megérik rá. A köztes álláspontot 26+18%-al a középút hívei képviseli, akik valamikor az egész kicsi csecsemő kor és a kisgyerekkor határán tennék át a gyereket külön szobába.

- A szoba méretében nagyjából egyetértés van, a válaszadók 76%-a 12-18m2 körüli, tehát egész szobaméretet tartja ideálisnak.

- A szülők 31%-a szeretné, ha gyerekének külön lehetne játszó és hálószobája, de nem tudja megoldani. 51%-uk nem szeretné ezt a megoldást. Akik szétválasztanák, azoknál a legfőbb szempont az eltérő funkció illetve a helyiségek mérete és tájolása lenne.

- A szülők 65%-a szeretne minden gyerekének saját szobát, ebből 53% a gyerekek nemétől és korától függetlenül is.

BERENDEZÉS:

- Arra a kérdésre, hogy minek kell lennie egy gyerekszobában, a válaszadók 83%-ának válasza ez volt:...ágy, asztal, szék, függöny, szőnyeg.  (itt felmerült egy jogosnak tűnő kérdés, hogy mekkora gyerek szobájáról beszélünk, hiszen egy csecsemőnek nyilván nem kell kisasztal... úgy gondolom, kicsit előre gondolva meg tudta válaszolni mindenki ezt is, hiszen nagyjából el tudja képzelni, mit fog betenni a nagyobbacska gyermeke szobájába. De az se baj, ha nem gondolt előre, ez csak egy kérdés volt :-) )

- A "mi a legfontosabb egy gyerekszobában" szintén többválasztásos kérdés volt. A felsorolt 9 lehetőségből toronymagasan, 77%-al győzött a 'biztonságos játékok' kategória majd szorosan mögötte a 'természetes anyagú bútorok, kiegészítők' következtek 70%-al.
Ezt követte a 'természetes (öko) játék', de már „csak” 40%-al, ami azért így is nagyon szép szám.
A válaszadók szintén 40%-a bejelölte az egyéb kategóriát is, aztán azon belül felsorolta a már felsoroltak egy részét, vagy épp mindegyikét... Ezt nem egészen tudtam értelmezni...

REND:

Egy eldöntendő kérdést kellett megválaszolni, a válaszolók 77%-a egyértelműen arra voksolt, hogy kell a rend, de nem katonásan, csak annyira, hogy mindent meg lehessen találni. Értékeltem a józanságukat :-)
12% a maximális rend híve, 2% pedig azt vallja, hogy a gyerekszoba azért van, hogy akár folyamatos rendetlenség is lehessen benne.

TÁROLÁS:

- Ennél a kérdésnél is dönteni kellett, 75% nagyon rendes, és a játékokat polcon, apróbbakat valamibe ömlesztve, ruhákat polcon és vállfákon tudja a legmegfelelőbben elképzelni.
Itt is kaptam kritikát, hogy ezt jobban tagolni kellett volna....emiatt bocsánat, de mi ezen négy módon tároljuk a gyerekszobai cuccokat, nem gondoltam bele, hogy mit lehetne még itt kérdezni. A fiók ésszerű opció, köszönöm annak, aki beírta! Egyúttal bevallom, ősztől - az iskolakezdéssel - hozzánk is be fog kerülni egy fiókos bútor :-)

KÖRNYEZET, DEKORÁCIÓ, KÜLSŐSÉGEK:

- A döntő többség (96%) szerint az őt körülvevő környezet hatással van a gyermekre, 2% szerint pedig nincs. A maradék 2% nem tudta eldönteni (gondolom...)

- Arra, hogy milyen szempontok alapján alakítod ki a gyerekszobát (többválasztásos kérdés volt) 70% a gyerek igényeit, 64% a fantáziáját 10% pedig a saját maga igényeit jelölte meg. 40%-nál fontosak az anyagiak is. A divat ebben a lépésben csak 2%-ot kapott! 

- 41%-ban inspirálónak tartjátok a 'nyugodt, visszafogott környezetet'  és 41%-ban a 'semleges környezetben kiugró színeket' is. Ez az egyik legérdekesebb megoszlás ebben az egészben :-)
A fennmaradó 18% a színekben tobzódó / kifejezetten tarka környezetet érzi inspirálónak.

- Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy milyen dekorációk vannak egy JÓ gyerekszobában, 46%-otok azt választolta, hogy lágy színek, 'megnyugtató tónusok, természetes anyagok'. Mivel ez is többválaszásos kérdés volt, kiemelkedett még az 'élénk, tarka, erőteljes színek - csak a kiegészítőkben (párna, függöny, szőnyeg, kép)' válasz 38%-al, a figurális falfestés 28%-al és a pasztell színek 25%-al. Itt éreztem azt, hogy kicsit beleszól a trend is a döntésekbe...

- A design-ról: (eldöntendő kérdés) pontosan 50%-otok azt gondolja, hogy 'fontos, hogy milyen környezetben nő fel a gyerek, mert ez befolyásolja a későbbi igényeit',  további 18% gondolja úgy, hogy 'fontos a jó ízlésre és stílusra való környezeti nevelés', és mindössze 1% (2 válaszadó) gondolja, hogy teljesen mindegy, milyen környezeben nő fel a gyerek.  A fennmaradó 30%-on osztoznak az ebben a kérdésben még bizonytalanabbak.

Eddig a számszerű része. Kaptam a végén jópár szubjektív véleményt is. Ezek közül mindenképpen kiemelnék párat:

A gyerekszoba attól :
- van benne kuckó
- felragyog benne a gyerek szeme
- nincs benne TV
- a gyerek személyiségére szabott
- ahol szívesen tölti a gyerek az idejét
- ahova visszavonulhat
- ahova jöhetnek a barátok is
- a gyerek igényeivel együtt változik

- inspirál és kikapcsol egyszerre
- praktikus, rendbentarható a gyerek által is...


Volt, aki 170 szóval válaszolt erre a kérdésre :-) Szóval, 'tökjó', hogy ennyi időt rászántatok!
Érdekes volt látni, mi mindenben hasonlítunk és/vagy különbözünk egymástól!

Mégegyszer köszönöm mind a 194-őtöknek, hogy résztvettetek benne!

Remélem érdekes volt :-)



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...