2012. február 28., kedd

Lakberendezés, amihez tényleg nem kellenek milliók!

Örök visszatérő téma (még szakmai körökben is), hogy mi kell a jó lakberendezéshez.
Hogyan, miből alakul ki egy otthon, egy közösségi tér? Mitől lesz olyan, amilyen? Mennyire kiváltság a lakberendezés? Fontos-e mindenütt az otthonosság, vagy vannak helyek, ahol sokkal inkább más szempontok érvényesülnek? Sok kérdés, és még több válasz...
Most nézzük a lakberendezést! :-)

Desdem Ventana
A jó lakótér olyan, hogy amikor belépsz, valamiféle "megérkezettség" érzés fog el. Úgy érzed: jó ide bejönni, szereted minden zugát, szereted a részleteit, a fényeit, az illatát, a kisugárzását.
Egyeseknek ez az érzés a régi dolgokhoz kötődik, s azt mondják - Ahova az emlékeim kötnek, az az otthonom.
Mások sok helyet otthonosnak találnak, akár első "blikkre" is.
Mindez nagyon szubjektív. Akkor, mégis, min múlik, hogy jó-e egy otthon?

Vannak azért általános "szabályok", melyek érvényesülése esetén számíthatunk arra, hogy jól érezzük magunkat otthon, és mások is jól érzik magukat nálunk.
Ilyenek:  a megfelelő hőmérséklet, a megfelelő fények, jó bútorok, biztonság, és a rendezettség,
Fentiek igen tág fogalmak, nézzük hát sorban őket.


A megfelelő hőmérséklet : sokan nem is gondolnák, hogy mennyire nehéz komfortosnak, otthonosnak találni bármit, ami télen hideg, nyáron pedig meleg. Pedig a pihenéshez, az ellazuláshoz szervesen hozzá tartozik egy olyan lakótér hőmérséklet, amiben nyugodtan dolgozhatunk otthon, vagy játszhatunk a gyerekekkel, esetleg ledőlhetünk olvasni.
Ilyenkor (ma megint havazik) a temperáló gázfűtés mellett az igazán szerencsések élvezhetik a tűz melegét is. Egy cserépkályha, vagy kandalló hangulatát, a fa illatát garantáltan otthonosnak fogjuk érezni.


Ugyanígy, nyáron sem szerencsés hagyni túlmelegedni az otthonunkat. A megfelelő hőmérsékletet számtalan különböző módszerrel fenntarthatjuk, az árnyékolástól kedve a légkondícionálón át a különböző falhűtés- rendszerekig.

Megfelelő fények : az OTÉK előírja, hogy huzamos tartózkodásra szolgáló helységekben mekkora természetes megvilágítást kell biztosítanunk (alapterület 1/8-a, indokolt esetben 1/10-e kell, hogy legyen az ablakfelület) Ez a szakmai része.
A személyes tapasztalat pedig : sokkal jobban érezzük magunkat olyan helyen, amit átjár a napsütés, a természetes fény. Nem véletlen tehát az előírás, az ember mentális és fizikai egészségének egyértelműen napfényre van szüksége! :-) A nagy ablakhoz meg jó árnyékolókra, hogy teljes legyen a komfortérzetünk. Mivel árnyékoljuk? Függöny, spaletta, redőny, roló, napvitorla....

Saderson Wallpapers and Fabrics
Paddy Shields
Fa spaletta, az időtálló
És ne feledkezzünk meg a megfelelő világításról sem, ami az esti fényszegény órákban szolgáltatja a fényt.
Fontos, hogy minden tevékenységünkhöz elegendő fényt kapjunk, ugyanakkor a helység egésze meg legyen világítva egy általános szórt fénnyel.

A jó bútor egyszerűen jellemezve: jól használható, kényelmes, és ha mindezeken túl még esztétikailag is élmény, akkor kifogtuk a "tutit"! A jól-használhatóság bizonyos fokú funkcionalitást jelent, tehát az adott darab arra, amire szánták, jól használható kell legyen. A szekrényben elférjenek a ruhák, gyömöszölés, tuszkolás nélkül, viszont ne vegyen el több helyet a lakótérből, mint amit feltétlenül szükséges. Az ülő/fekvőbútorok legyenek kényelmesek, ha ülni vagy feküdni kell rajtuk :-) Ez némiképp viccesen hangzik, de sokszor megy a forma a funkció rovására. Ez rendben van egy kiállítási/bemutatótermi darabnál, de otthon nem annyira.
Eddig az okosság.
És a személyes: ha alapvetően jól működő bútoraid vannak, simán bevállalhatsz egy-egy olyat is, amit azért viszel haza, mert CSAK. Mert története van, megszólít, meghökkentő vagy éppen üde színfoltja lesz az otthonodnak. Vagy csak szép. 
Épp ez utóbbiakra jellemző, hogy nem feltétlen drága darabok. Hihetetlen jó dolgokat lehet találni használtan, különböző árfekvésben és minőségben, amiket akár egy az egyben (egy jó restaurált darabot), vagy kipofozva, netán teljesen újratöltve (rebútor) tudunk használni. 
A restauráláshoz természetesen szakemberre lesz szükséged, ha viszont újítani szeretnél, érdemes a ma már egyre szélesebb blogkínálatban körülnézni, kitűnő csináld magad (DIY) ötleteket találhatsz a házilagos kivitelezéshez is.
Raklap ASZTAL Ready Made
Festett retro komód és éjjeliszekrény Twice Lovely
Festett és textil dekupázzsal dekorált asztal, kárpitozott szék, Kicsi Ház
Biztonság:  jelenti többek között azt, hogy megfelelően megépített otthonod van, maga az épület, amiben élsz, biztonságos. 
Jelenti azt is, hogy magadra csukhatod az ajtót, elbújhatsz a világ elől, elrejtheted a magánszférád, és csak azokat engeded be, akiket szeretnél.

Rendezettség: nem katonás rendre gondolok. Sokkal inkább arra, hogy tudod, mit hol találsz, mert helyet tudsz biztosítani minden számodra fontos dolognak. Ehhez persze kellenek a jó bútorok is :-)
De kell bizonyos fokú önfegyelem, ami a tárgyak kezelésében nyilvánul meg. 
Meg kell találni az egyensúlyt a puritán, a kevesebb=több, a "mindent meg akarok mutatni" között. Ha ez megy, épp annyi dolgot fogsz elöl hagyni, ami még nem zavar, díszít, esztétikai élményt nyújt, amire jó ránézni. Ez az a terület, ahol nem kell funkcionálisnak lenned!

Delikatissen
Ada and Darcy
via pinterest
inside inside
Sacramento Street
via pinterest
Design Crisis
ElleDecor
Casa Sugar

Általánosságban véve a jó otthonhoz, a jó lakberendezéshez tenni akarással párosuló kreatív szemléletmód, stílus, egy adag fantázia és egy kis alkotókedv kell, meg - legyünk őszinték - némi anyagi ráfordítás is...

Ugyanakkor a lakberendezés nem luxus.
 
Anyagi lehetőségeink függvényében számtalan lehetőség közül válogathatunk, és nem is kell feltétlenül rossz kompromisszumokat kötnünk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:
www.teszvesz.hu/bloggerverseny

Jelentkezz Te is!

Ha tetszik a bejegyzés és a benne foglaltakat hasznosnak találod, szavazz a TeszVesz blogger-versenyén! 
Egy személy naponta egy szavazatot adhat le adott témakörben, tehát, minden nap tudsz rá szavazni.
Köszönöm! :-)

Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben, vagy Twitteld!




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...