2012. február 28., kedd

KKT - Kis Konyhai Titok - a zesti CSOKITORTA

Hát nem leszek én gasztroblogger...
Pedig végigjártam egy "Learn Food Fotography" kurzust :-) de nem bírok sikerül egy valamirevaló fotót készítenem a cuccról.

A cucc történetesen ez a kis csábos-könnyed esti csokitorta.


Tetszik Nektek, így megosztom a gyorsan rögtönzött, abszolúte saját receptet :-)

Végy:
a tésztához
5 tojást, és válaszd szét őket (sárga / fehér, tudod)
20 dkg barna nádcukrot
20 dkg lisztet
1 tasak sütőport
4 evőkanál holland kakaót
1,5 dl meleg (nem forró!) vízet

a szószhoz vagy krémhez
1 doboz mascarpone sajtot (cca.300-350g kell)
4 evőkanál holland kakaót
7 evőkanál édes-sós amerikai mogyoróvajat (nekem most csak a darabos volt, látszik a képen, hogy benne figyelnek a mogyorók) (nem mogyorókrém!, pláne nem nutella :-) mogyoróvaj! jó?)
9 evőkanál barna nádcukrot (barna nád porcukor lenne a tuti)

Kezdd azzal, hogy a sütőt 200 fokra fűtöd. Utána egy csipet sóval, csepp citromlével/ecettel - kinek mi a titka - verd kemény habbá a tojásfehérjét, tedd félre. Keverd el a lisztet a sütőporral majd a kakaóval. A tojás sárgáját habosítsd fel a barnacukorral, amennyire csak tudod, és ha már homogén, kavard bele a vizet és utána száraz részeket. Végül óvatosan forgasd bele a tojáshabot.

Mire eddig eljutsz, fel is melegedett a sütőd, öntsd a masszát egy naaaagy kerek kapcsos tortaformába, amibe előzőleg beszabtad a sütőpapírt. Told a sütőbe középre. Ha nagyon sül a teteje, 5 percre takard le.

Kábé 20 perced van összerakni a krémet, addigra megsül a tészta.
A krém hozzávalóit boritsd egy közepes tálkába, villával jól dolgozd össze, majd többször forgasd át, hogy elvegyüljenek az ízek.

A sütit tűpróbával ellenőrizd, pik-pakk kész. Ha nagyjából kihűlt, már vághatod is ketté, közepébe meg a tetejére lesz elég a krém. Dobd a hűtőbe egy órára (nekem mélyhűtő volt 20 perc) és már lehet is enni. Szerintem VB a süti :-)

Ha kipróbáljátok, mondjátok el, milyen lett, plíz!
Mert nekünk nagyon hamar elfogyott.

Update: a reggelre megmaradt másfél szeletet a hűtőben dobozban pihentettem, szóval, reggelre kevésbé lett szottyos, a tészta felcuppantotta a szósz egy részét, így igazán konszolidált tortaszelet képe lett, csak ugye nem volt annyira szaftos...

Ha tetszett amit láttál, olvastál, csatlakozz a Mokka Mekka Blog közösségéhez itt vagy iratkozz fel a jobb oldalon a blog követői közé!
A barátaidat is érdekelheti! Twitteld, oszd meg!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...