2012. január 23., hétfő

"B" - mint Burkolat 2.- a TADELAKT technika

Legutóbb, amikor Marokkóba repítettelek benneteket pár percre, említettem a tadelakt burkolatokat. 
Mi is a tadelakt?

 

A tadelakt egy hagyományos Marokkóból eredő vakolási technika. 

A falra egy természetes meszes vakolatréteget hordanak fel, amit különböző ásványi (vagy bármilyen mészre nem érzékeny) pigmenttel meg is lehet színezni, ezt később kövek, kőzúzalékok segítségével tömörítik, majd végül polírozzák.
 
A színkeverést hatalmas dézsa szerű edényekben, vagy gödrökben végzik, az esetek nagy részében kézi erővel. Utóbbinak - illetve a kézzel végzett tömörítésnek köszönhetően a felület nem egyenletes, sem színében, sem textúrájában, ezáltal létrehozva azt a különleges hatást, amely modern és rusztikus otthonokban is tökéletes. Polírozással tehető fényessé, vízállóvá, résmentessé. 

Felhordható falra, padlóra, sőt, kialakítható belőle zuhanyfülke, kád, mosdó, vagy akár mosogatós konyhapult is! Kül- és beltéren, fürdőkben (Hamam) is használják.

A vakolat felhordása szaktudást és tapasztalatot igényel.

A fényes, vízhatlan felület tisztításához a visszazsírozó hatású Olíva vagy Marseilles-i szappan ajánlott (2l langyos vízben 8 kanál szappanreszeléket feloldva). Normál használat mellett kéthavonta érdemes elvégezni a szappanos ápoló procedúrát.
Nem szabad savas, maró hatású, vegyi tisztítószerekkel tisztítani, vagy súrolni.

Íme egy polírozatlan (matt) fal - romantikus hangulatú hálószoba Riadban:

Épített konyha, pultból kialakított mosogatómedencével:

Külréren - teraszon:
 


Fürdők, zuhanyzók, mosdók - polírozva:
 

A képeken is látszik, hogy a szépen textúrált felületet nagyon kiemeli a megfelelően alkalmazott világítás. Semmivel össze nem hasonlítható hangulata van ezeknek a falaknak! Mindegy, hogy tradicionális marokkói, vagy modern / minimál otthonban találjuk meg ezeket.

Sajnálattal tapasztaltam, hogy itthon nagyítóval kell keresni kivitelezőt, aki foglalkozik ezzel a technikával - tudom, nem nálunk van ennek hagyománya, de oly sok mindent adoptáltunk már másoktól, ami szép és jó lett magyarba átültetve, - hát, ezt pont nem...
Ha valaki tud olyan valakiről , aki ezzel foglalkozik, vagy csak ismer olyat, aki hallott már olyanról, aki ezzel foglalkozik, vagy... szóval, aki tadelaktot készít Magyarországon, az jelentkezzen, ide feltétlenül kiteszem az elérhetőségét!

Magát az alapanyagot a Naturillo forgalmazza itthon.


Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,


A burkolatokról szóló sorozat előző részében a csodás mázas kerámiákról volt szó, sok képpel illusztrálva.

Ha tetszett amit láttál, olvastál, csatlakozz a Mokka Mekka Blog közösségéhez itt vagy iratkozz fel a jobb oldalon a blog követői közé! Vagy kövess a twitteren.
És oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel... :-D

Update: alább a hozzászólásokban többen jelezték, hogy kivitelezőként dolgoznak ezzel az anyaggal.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia! Ez valami csodaszép! Azóta sincs senki, akit találtál volna, mint kivitelezőt?

Natural-Home4u írta...

jo a cikk, gratula....mi dolgozunk Tadelakt-al :)...igaz erdélyiek vagyunk. http://www.natural-home4u.com/tadelakt

KörbeFa írta...

Adj Isten!
Magam is nemrég bukkantam erre az anyagra, s ha minden igaz hamarosan ki is tudom próbálni a gyakorlatban egy-két munkánál. Ám azok létrejöttétől függetlenül is állok rendelkezésre a kivitelezésben, mert magamat ismerve (teljesen szerénytelenül:-) állíthatom, elbánok vele, mivel egyből megragadott a "dolog lényisége". Természetesen garanciát is vállalni merek rá.
Köszönöm!
vik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...