2011. november 24., csütörtök

Mokka PRAKTIKUS: hogyan újíts fel vasalódeszkát?

Vasaltok?
Ki vasal, és mit? Mikor?

..."fontos" kérdések ezek... :-)



Amikor a gyermek kicsi, mindent alaposan átvasal az ember (lánya), fertőtlenít, stb. Első gyereknél pláne. Másodiknál már nem mindent. Néha csak azt, ami hozzáér az újszülött bőréhez, aztán pár hét után azt sem. Felnőtt ruhákat megtanul szépen teregetni, nem agyoncentrifugálni. Aztán, ha nem kosztümös/öltönyös a munkája, akkor csak a színházbamenős cuccot vasalja, meg az abroszt...ha használ.


Vasalódeszka a gardróbba el....s bizony, néha megeszi az idő vasfoga, akkor is, ha használjuk, akkor is, ha nem.
Enyém is megadta magát 6 év alatt
(ebből azért látható, én mennyit vasalok :-/ ).

Utóbb, amikor előszedtem, és próbáltam rajta dolgozni a vasaló itt-ott beleszaladt a borításba, elfeslett az anyag.

Gondoltam nézek rá valami olcsó karton anyagot (mert az volt rajta, annak ellenére hogy ötszámjegyű volt az ára 6 éve) és a múltkor olvastam valakinél, hogy ha alufóliát rakunk a felső anyag meg a deszka közé, akkor nő a vasalás hatásfoka! :-DDD  (ha már az enyém nem)


Éééés, tudjátok mit találtam a méteráru boltban? Vasalóvásznat. Hoppsz. Ilyet is tudnak. Szép fémes felülete van, a hordozóréteg pamut, és duplaszéles. Az egész deszkára való nem volt 600Ft.
Össze is raktam egy óra alatt mindennel együtt a cuccot, tádámmm, lett szép, vacsiúj vasalódeszkám. Igazán egyszerű volt.

Folyamat:
- szakadt  vászon leszedés
- szivacs visszaigazítása a rácsra
- régi rongy huzat alapján az új méretre szabása, varrásráhagyásokra és a behúzó zsinór házára ügyelve
- megvarrás / szegés
- régi jól bevált biztosítótűs módszerrel befűzni a zsinórt a bújtatójába
- és már mehet is a deszkára, behúzni a zsinórokat, megkötni, kész!

 
 
 
 


Ha nem rácsos "hiper-szuperszónikus" zsinórvezetős deszkád van, hanem a klasszik falapos, akkor még egyszerűbb a dolog. Ahhoz nem kell varrógép sem, csak helyreigazítani a szivacsozást (vagy a plédeket :-) ) majd a kiszabott anyagot a deszka visszáján kárpitos tűzőgéppel feszesen megtűzni.

+1: ha rácsos a deszka, de nincs varrógéped, akkor se keseredj el! Használj több anyagot, hogy a deszka alatt nagjából összeérjenek a szélek, és egyszerűen egy jó hosszú cérna segítségével húzd össze őket!


Amúgy maga az anyag annyira jól néz ki, hogy karácsonyi dekorációhoz is fogom használni (mármint nem a deszkát ;-), hanem még veszek ilyen méterárut! )


Ha hasznosnak találtad,amit láttál, olvastál, csatlakozz a Mokka Mekka Blog közösségéhez itt.

Meg is oszthatod, csak jelöld meg a forrást.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...