2012. április 27., péntek

Variációk 5 témára - KREATÍV ötletek OVIS JÁTSZÓHÁZBA vagy GYEREK ZSÚRRA

via
Alkotni jó.
Gyerekkel alkotni öröm.
Amikor az ember a saját gyerekével közösen hoz létre valamit, az kicsit olyan, mint egy hosszú pillanat, mintha megállna az idő körülöttetek, kis csoda...

...és van, amikor sok gyereket kell lefoglalni, kitalálni valami jópofa, gyereknek való, kreatív dolgot, amitől sikerélménye lesz, nem bonyolult, nem kell sokáig mojolni vele, de az eredmény büszke mosolyt csempész a kis lurkók arcára.

Egy öko szemléletű óvoda - a komáromi Óperenciás Óvoda
Ilyen lehet egy gyerek zsúron is, most azonban egy játszóházba kerestem egyszerűbb feladatokat drága óvónénink kérésére. Ő amúgy egész nap bütyköl a gyerekekkel, jelen esetben viszont egy városi rendezvényen lesz játszóház, ahol vélhetően nagyon sok gyerek lesz!  Ez azért nem ugyanaz. Segítsége lesz, de igyekeztem olyan dolgokat válogatni, amik egyszerűen és gyorsan mennek, a kicsiknek meg biztosan tetszik, és viszonylag alacsony költségvetés mellett is látványosak.

Az ötletek a világ minden tájáról származnak, linkek a képek alatt, de a képek  magukért beszélnek. Vagy én helyettük...

Kezdésnek egy vidám NYOMDA?

ALMANYOMDA - menő

Mi kell hozzá? Alma, festék (akril, akvarell, tempera), ecset (kisebb vagy nagyobb barkács fajta), ha nem ecsettel csinájátok, akkor egy az almánál nagyobb lapos aljú tálka, amibe a festék kerül, és papír vagy textil amire nyomdáztok.

via

via

via

via

Használhatsz sokféle ZÖLDSÉGET, GYÜMÖLCSÖT:

Hozzávalók: Ugyanaz mint az almanyomdához, csak alma helyett használhattok mindenféle vegyeszöldségeket :-) Plusz filctoll vagy ceruza, ha rajzolgatni akartok a mókás figurákhoz.

via
  
Lehet ezt fokozni? Naná! KÁPOSZTÁBÓL, ZELLERBŐL, REBARBARÁBÓL:  RÓZSANYOMDA


Mi kell hozzá? Ugyanaz mint a fenti kettőhöz, de leveszöldség és alma helyett kínai kel, vagy szárzeller, káposzta, stb. Olyan gyönyörű nyomatot ad, hogy üdvözlőlapot is lehet vele készíteni!

via

via

via

via
 ...és még nyomdázzunk egy kicsit. Úgyis jön anyáknapja, jól jöhetnek ezek az ötletek. Vannak gyerekek, akik zöldésgnek, gyümölcsnek közelébe se mennek. ... tényleg ... Ti ismertek ilyet???
PET PALACK? mielőtt elviszed a szelektívbe...

Mire lesz szükségetek? Tálka, festék, textil vagy papír mint fenn, és kisebb-nagyobb nyomott aljú palackok. Ha kicsi gyerekkel dolgozol, érdemes a kisebbet választani, és tenni a palackba valamennyi vizet, hogy ne boruljon fel folyton. Attól függően, milyen képet alkottok, szükséged lehet ecsetre is.

via

Aki szeret a festékben turkálni, mancsolni, annak nem is kellenek a fenti cuccok, használja nyudodtan a kis kezét. TENYÉRNYOMDA :-)

Mi kell hozzá? Vállalkozó kedv, jó idegzetű szülő, "biztonsági" kötény, kéztörlő. Meg a festékek, papír, ecset, tálka.

via


Aki egy kis extrára vágyik, annak érdemes kipróbálni a VARÁZSFESTÉST! Ez az, amikor a rajzlapra gyertyával rajzolunk, avagy fehér - mondjuk inkább úgy, a lappal egyező színű - zsírkrétával, majd az egészet akvarellfestékkel lefestjük. Izgalmas :-)

A hozzávalók: papír, fehér gyertya vagy zsírkréták, akvarell festék, ecset.

via
via

Biztosan lesz, aki nem szeret festeni... Hogy ő se unatkozzon, lehet KIVÁGNI, RAGASZTANI.
Ragasszunk SZÍVÁRVÁNYT és FELHŐKET:

Mire lesz szükségetek? Ez igazán egyszerű, papír, olló és ragasztó. Az extrábbhoz: papírtányér, vatta, szalagok és a fentiek. Papírok a szívárvány színeiben. (7 szín lenne egyébként...) Plusz a fehér, felhőnek. Ipari mennyiség esetén javaslom a csíkok intézésére valamelyik iratmegsemmisítővel bíró ismerőst rávenni... 
Ez lehet ablakdísz, szobadísz, de hurkapálcára rakva is nagyon helyes.

via
via

via

via
És hogy a nagyobbak se utatkozzanak, egyedi, klassz CSIPESZEKET is készíthetnek, festve vagy akár ragasztva is!

Mi kell hozzá? Fa csipesz, ecset, akril festék, szalvéta, dekupázspapír, vagy selyempapír, olló és ragasztólakk.

via

via

via

via

via

A végére hagytam egy olyat, amiből érdemes csokorravalót is készíteni, a KREPP-VIRÁG!  A mellékelt linken nagyon sokféle van, profi leírással, fázisfotókkal!, de az én kedvencem ez a DÁLIA, amit télire gigantikus méretben szoktam padlóvázába gyártani.

Hozzávalók: színes krepp-papír, hurkapálca vagy tiplifa rúdban (én az óriásiakat erre szoktam tenni) vagy girbegurba ágacskák, ragasztó. Ehhez legjobb a csiríz, aminek a receptjét ennek a cikknek a közepén találod. A virág készítési útmutatója a kép alatti linken elérhető.

Molnár Réka munkája


Tetszik?
Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben,  Twitteld!  És még  +1ezni is lehet a gugliban! :-)   Terjeszd!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...