2012. április 24., kedd

Zipper Design - CIPZÁR

Vannak dolgok, amiknek a használata nyújtotta kényelemhez annyira hozzászoktunk, hogy nem is gondolunk bele, néha mennyivel lassabb, bonyolultabb lenne az életünk. Ilyen "apróság" a cipzár is.


via

Ma 132 éve született Gideon Sundback, a cipzár atyja. Nélküle ma szegényebbek lennénk egy praktikus találmánnyal. (Igazából már egy fél évszázaddal őelőtte is voltak húzózárak, de kezelésükhöz külön eszközöket, fogókat kellett használni, tehát, korántsem voltak praktikusnak nevezhetőek. Sundbacknek köszönhetjök a kocsit, ami egymásba akasztja a fogakat)

A divat világában az 1940-es évektől kezdett nagyobb teret nyerni,  ma meg szinte megszámlálhatatlan helyen találkozhatunk vele. A designerek is szívesen alkalmazzák, (néha csak magát a motívumot felhasználva, de néha direkt funkcionálisan) érdekes dolgokat létrehozva.

Elsőként Csire Géza designer Paq-chair névra hallgató készsége. Okos, praktikus és esztétikus design. 


Egy zseniális ágy a Florida Furniture-től, nem kell ágyazni, csak zipp be és kész a rendezett minimál.Lámpaburának sem utolsó! Camilla Waldal


Rózsa párna, egyszerű, népszerű díszítőelem, de bőrből azért mégis más, szokatlan. Denmark Interiors


Az "olyan mintha" típusból egy pohár/bögre, ami megtatrja a filtert. Mollaspace.


Szintén népszerű a leselejtezett cipzárak újrahasznosítása, így vagy úgy. ZipperDesign


Ez az első látásra úgy tűnik, mintha - a kád oldalán vágtak volna egy "praktikus" ajtót - kategória lenne. De nem, belül ugyanis a szilikon harmonika hagyja tágulni a vázát, a vizet meg benntartja. Imádom, olyan okos.Köszönjük, Mr. Sundback!


Tetszik?
Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben,  Twitteld!  És még  +1ezni is lehet a gugliban! :-)   Terjeszd!
Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...