2012. április 11., szerda

RAGYOGJ! - SHINE! - Lámpa másképp, Ikea Hack. Az is másképp



Igen, volt már erre a hackre sok példa, a világ számos táján, sőt itthon is megcsinálták, többen is, nekem is van egy tavalyi állólámpa projektem, ami ebből az alapanyagból indult ki, és az Ikea Hackers is méltónak találta a közlésre :-)


Hiába, csináltak egy kaspót, ami ugyan kaspónak is jó, de annyira egyértelműen adja magát, hogy még mi másra is!
És az Ikea nagyon rendes, nem veszi el a kedvet az alkotókedvű nőktől, nem készít ezzel a dizájnnal mást, csak  kaspót....




A konyhai lámpáimmal kellett kezdenem valamit, mert egyáltalán nem illettek az étkezőasztal fölé, se színben, se fazonban, a vázat és a csigás-ellensúlyos szerkenytyűt viszont kedveltem.
Ide is belefért a Skurar kaspó, most nem a talpas, hanem a gömbölyű aljú.
A fehérrel viszont már annyiszor találkoztam, hogy kicsit újítani akartam, ehhez jött kapóra az "ezüstfüst".




Tutorial következik - magyarán: így készült, így csináld!


Szükséged lesz
*  a gömb aljú, függeszthető Skurar kaspóra (függeszték nélkül) ehhez egy fúróra   - vagy valakire aki fúr helyetted,
* lámpára, (vagy van, amit átalakítasz, vagy direkt ezért veszel egyet)
* arany/ezüst/bronz füstre tetszés szerint,
* hozzá való ragasztóra,
* puha közepes vágott végű ecsetre,
* masszív, tiszta, száraz mosogatószivacsra,
* vattára vagy gyapjúra és
* tü-re-lem-re.




A kaspó fenekén fúrj lukat. Akkorát, amekkora a villanyos szerelvényhez kell. Ha nincs kör fúród, akkor sok kisebbet, körben, majd csiszold le egy kicsit a széleket, hogy ne legyen sorjás.




Készísd elő a fóliákat. Nagyon könnyen szétesnek, óvatosan dolgozz velük.




Nyomj ragasztót a tiszta felületre, nem kell túl sok, mert akkor csak csúszkálni fog rajta az ezüst (vagy amit használsz).




...majd a puha laposecsettel kend el az egész felületen, keresztbe, hosszába, többször, hogy jó vékony, de egyenletes ragasztóréteg kerüljön rá. Ha csíkos, a fólián látszani fog - ami akár jó is lehet, de nem biztos. Várj vele egy jó öt percet.




Ezután óvatosan helyezd rá a fóliát, és a szivacs puha részével nyomogasd rá. Ne simogasd, mert szakad, foszlik.




Ha kész, így fog kinézni:




Ezt folytasd végig a lámpa palástján, egészen a csipkéig. Nem baj, ha itt-ott úgy tudod rátenni a következő fóliadarabot, hogy fedi az előzőt, vagy túl lóg. Arra ne kenj több ragasztót. A fólia csak oda tapad, ahol van alatta ragasztó, a felesleget pedig le tudod húzni és félreteheted. Ezek jók lesznek a kimaradó kisebb nagyobb lukak betöltésére.




Ha úgy érzed, mindenhol befedted a felületet, nyomkodd rá a fóliát alaposan a szivaccsal, még mindig ne kenegesd! Ezután a lelógó, oda nem tapadt részeket le tudod óvatosan húzni. Így néz ki kábé amit csináltál:




Semmi pánik, alakul.
Jön a csipke.
A csipkés részen a ragasztót ecsettel tudod felvinni, ügyelj arra, hogy lehetőség szerint mindenhova jusson ragasztó, és a fentiek betartásával kenegesd :-) Most is várj öt percet, addig kicsit apríthatod fóliát, ha szeretnéd. Nem muszáj, dolgozhatsz úgy is, hogy a ragasztós felületet végig görgeted rajta, és az felszed annyi fóliát, amennyit nem szégyell kell. Ezt folytasd körbe.
Utána jön a szivacsos nyomkodás. Végül szükséged lesz egy közepesen puha/kemény száraz, tiszta ecsetre, amivel végig nyomkodod, lazán dörgölöd a fóliát. Ettől szakadnak át a csipkében a lukak. 




Most tedd félre két napra. Száradnia kell. Légy türelmes. Ha hamarabb kezded polírozni elkenődhet rajta az ezüst (arany, bronz)
Két nap után puha gyapjúval vagy vattával polírozd fényesre, az alján a csipkék szélén tisztázd el a felesleget.
Lesznek helyek, ahol gyűrött lesz a "füst", vagy karcos, esetleg ki is villan alóla az alap. Ez nem baj. Sőt. Ettől fémes, rusztikus, kicsit olyan cinkelt hatású lesz a felület.
Nekem India jutott eszembe róluk, ott láttunk hasonlóakat.




Nincs más hátra, szeresd, használd!


Nálunk az étkező asztal fölé lógnak, a csigás ellensúlyoknak köszönhetően egyszer fenn, egyszer lenn, ahogy az igényeink változnak.


 




Tetszik?
Forrásmegjelöléssel vihető.


Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben,  Twitteld
Meg még  +1ezni is lehet a gugliban! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...