2012. március 16., péntek

Virágos kert az én szívem ... (csücske)

...hát még a virágos otthon!

Tulipán, jácint, nárcisz, sáfrányfélék, megannyi gyönyörű hagymás virág

Van nekem egy kedves barátnőm, akit gyorsan bemutatok Nektek.
Ő Léna, akitől olyan virágokat hoz nekem az én jó Uram, hogy csuda.
A nőnapi rózsám például, amelyiket 8. napja csodálok itt a vázában... olyan, mintha most vágták volna, meseszép, hatalmas zöldesfehér feje üde és friss, még mindig.
Mert Léna virágboltjában jellemzően abszolút frissek a virágok, nem a fagyasztóból  jönnek, és gondos kezelésüknek közönhetően sokáig gyönyörködhetek bennük.
Ha bármi virágos / növényes nyűgöm van, jó ideje mindig hozzá fordulok, és eddig minden tanácsát érdemes volt megfogadnom, sok hálás növényem köszönheti neki az életét- mert amúgy elég jó 'növénygyilkos' hírében állok.

Lénávall összebeszéltünk pár hete, és arra jutottunk, hogy megosztja veletek az okosságait, időről időre, itt a blogban.
Indul tehát a "LÉNA MEGMONDJA..." rovat, ajánlom szeretettel mindenkinek, aki valaha növényt fogott a kezébe :-)))

Szerintem már az első csokor jótanács sokunknak jól  jön, én is több cserép hagymás virágot kaptam különböző alkalmakra, illetve a kertem tele van öröklött nárciszokkal, tulipánokkal és jácintokkal.

Különböző virághagymák a pihenő időszakban
'Gyönyörű tavaszi cserepes hagymás növény ajándékozásakor, gyakran merül fel az a kérdés, hogy mi legyen vele, ha elvirágzik?

Gondozás virágzáskor

A legfontosabb a bőséges öntözésük! De nem ám olyan egyszerű ez! :-) Még átmenetileg sem száradhatnak ki, de a túllocsolásukkal elrothadnak a hagymák! Ha véletlenül kiszáradna a földjük, sürgősen locsoljuk meg alaposan.
A két probléma együttesen orvosolható, ha gyakran, ám mérsékelt adagban, langyos vízzel öntözünk. Ha véletlenül túllocsoljuk, néhány napig várjunk az öntözéssel (ez minden növénynél alkalmazható túllocsoláskor). A magas N tartalmú tápoldat használatát a növények meghálálják.

Átültetés

A kertben virágzó növényeket a lakásba vihetjük, hiszen a hagymások nem sínylik meg a virágzáskori átültetést egyéb növényekkel szemben. 
Az előhajtatott (boltban vásárolt, kész növény) jácint, nárcisz, tulipán a kertbe
kiültetve optimális körülmények között egy szezont kihagynak, de a következőben újra virágoznak. 
Ehhez viszont a hagymáknak egy ideig még zöldellniük kell, jó fényellátottságban, mérsékelt melegben, kiszáradás nélkül. Ezért addig folytassuk az öntözésüket is, amíg a leveleik nagyobbik fele, de legalább egy része még elevenen zöldell. A zöld részeik így tápanyagot képeznek a földbeni hagymájuk, hagymagumójuk vagy gumójuk számára, így hozzájárulunk ezek a megújulásához, tápanyagokkal való feltöltődésükhöz, ami a továbbélésük
feltétele. 
Továbbneveléskor a levelek zöldellése még tavaszig is eltarthat és így a fagyveszélyek elmúltával, sort keríthetünk a földlabdával együtt történő kiültetésre. 
Ilyen módon nemcsak a szobában, hanem kint az erkélyen, teraszon, még inkább a kertben is kivárhatjuk leveleik teljes lesárgulását és már a száradás megindulását.

Nyugalmi időszak

A levelek elszáradása jelenti a földbeni tápanyag raktározó részük szokásos nyugalmi időszakának kezdetét.
Mostantól nem kell öntözni őket. A földből kiszedve meg kell tisztítani a hagymát az elhalt gyökerektől és a levelek maradványaitól, valamint a pici sarjaktól. Ezután megszárítjuk őket és szellős, sötét helyen tarthatók el és nyár végén vagy ősszel időszerű újabb elültetésükig. Igaz ugyan, hogy rendszerint nem fejlődnek   már akkora virágok mint az előző hajtatáskor!
Ez alól talán csak a nárciszok és esetleg még a sáfrányok kivételek, amelyek
megfelelően tápoldatozva, még annyira megerősödhetnek, hogy a következő télen is újra kivirágoztathatók. '

Sáfrány, avagy Crocus
amikor megvettük, ilyenekkel volt tele a kertünk!
nárcisz és jácint, zseniális foto Christine Otis-tól
olyan, mint egy flamingo...
az én kedvencem ez a viszomylag ritkább fajta nárcisz

Köszönjük az értékes információkat Lénának! Folytatjuk, jövünk!


Tetszik? Kövess! Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben, vagy Twitteld! Csirip!

És ott vagyok a Tesz-Vesz Bloggerversenyen!  Ugye, nem felejtettél el ma is szavazni? ;-) Katt  ide a +1-hez!



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...