2012. március 30., péntek

Mokka PRAKTIKUS - mit kezdjünk a hívatlan VENDÉGEKkel?

...itt most nem a kíváncsiskodó szomszédokra gondolok, vagy a száz éve nem látott ki tudja milyen messzi rokonokra, hanem azokra a kisebb nagyobb élőlényekre, akik néha eléggé bosszatóak, vagy kifejezetten megkeserítik a mindennapjainkat.

Bogarak, rovarok, rágcsálók ellen a nagyobb épületekben, társasházakban általában kampányszerű irtásokat rendeznek, tehát nem kell mondjuk poloskák, svábbogarak, csótányok hadával megküzdenie a gangos ház lakóinak, mint ez előtt 20 évvel, nagyanyámnak. Rágcsálókkal hasonló a helyzet.
via

De mi van azokkal, akik önálló családi házban laknak?
Szerintem sokunk számára ismerős a masírozó hangyák menete, a tavasszal ki tudja honnan kikelő molylepkék kósza röpte és az éjjelente álmunkat pokollá tevő szúnyogzümmögés, a csípésről már nem is beszélve. És akkor még  csak a legáltalánosabb "bosszantókákat" vettem sorra... Lehetnek a kis "kedvesek" ártalmatlanok, akkor is elég riasztó jelenség az otthonunkban összefutni velük.
Azt vallom, hogy a kertben jó helyen vannak, nem is bántom őket, a ház azonban a mienk, oda nem jöhetnek be.

Emlékszem, egyszer elmentünk  egy gerendából épített, fullos fogadóba a préri közepére nyaralni. Minden szuperséges volt, kivéve, hogy a szobák padlóréseiből állandóan kis fekete bogárkák rohangáltak elő... Nem németajkúak voltak, csak az ahhoz igen hasonló mezei futrinkák (amit a pici kölkem következetesen "szaladgá"nak visított) de akkor is riasztó tud lenni....

Nálunk most a hangyaszezon indult 3 napja, és lekopogom, lehet, hogy idén rövidre is zártuk, ma reggel egyet sem láttam!



Házi praktikákhoz folyamodtam. Mert a mérgektől  egyrészt nincs túl jó érzésem, főleg, hogy gyerekek, meg macska is van, másrészt ...csak. Nem szeretem direkt mérgezni a környezetem.

A Levegő Munkacsoport oldalán ezerféle trükköt lehet olvasni a témában, akit komolyabban érdekel az egész, kattanjon át oda. Rendkívül sok hasznos információ mellett megtudhatjuk tőlük az ipari irtószerek káros hatásait is, komoly táblázatokba gyűjtötték az információkat.

Én itt most pár általánosabb, de nekünk eddig bevált természetes - értsd nem környezetszennyező, nem betegítő - módszert említek meg a teljesség igénye nélkül.

HANGYA:
természetesen az ételért jön a házba. Ha nem talál, nem sokáig marad. Az élelmiszereket tároljuk biztonságosan zárható edényekben (főleg a méz, cukor, lekvárok és az ételmaradékok vonzzák őket, meg a víz) A morzsákat takarítsuk mindig fel, és ne a mosogatóba vagy az ablak alá szórjuk. A kukánk legyen fedeles és hetente mossuk ki.
Ha megfigyeltük, hol járnak be, cseppentsünk oda erőteljes illóolajat (levendula, boróka, fokhagyma, borsmenta) vagy akár a növényt is odamorzsolhatjuk. Nem szeretik a borsot és az erős feketekávét sem (zacc).
Ha már beszoktak a házba keverjünk össze porcukrot ugyanakkor rész szódabikarbónával. A cukor miatt ezt elhordják, a szódabikarbóna viszont felfújja őket és elpusztulnak.

MOLY:
Az eukaliptusz, a levendula és a borsmenta illóolaja elriasztja a molyokat. Tegyünk a ruhák közé illatpárnákat vagy szappant.  A mosott ruhák napon szárítása elpusztítja a lárvákat. A ruhák sokszori forgatása, tisztán elrakása, szellőztetése sem kedvez neki.
Élelmiszer moly ellen vizsgáljuk át gyakran a szekrényeinkben lévő száraz élelmiszereket, tésztákat, gabonaféléket, csonthéjasokat. Ha valahova befészkelte magát, keressük meg a gócot, dobjunk ki mindent és mossuk ki alaposan a tárolókat. Ha egy-egy nagy babérlevelet dugunk a lisztes tasakokba, nem fészkelnek bele a lisztmolyok.
Moly ellen hatásos lehet a feromonos csapda is, amely csak a nőnemű egyedeket ragasztja egy légypapír szerű ragacsos lapra, így nem tudnak tovább szaporodni.

LÉGY:
ma is számtalan, emberre és állatra egyaránt veszélyes betegség terjesztője.. Petéiket romlott húsra és más hulladékra, trágyára rakják , gyorsan szaporodnak, különösen forró nyári napokon.
Tegyünk meg mindent azért, hogy a legyek ne jussanak be a házba! A szemetest tartsuk lefedve, ablakba, ajtóba tegyünk szúnyoghálót vagy nehezebb függönyt. . Tartsuk az élelmiszereket letakarva.
A komposzt és a trágya vonzza a legyeket, ne a ház közelében tároljuk.
A legyek nem szeretik a levendula-, eukaliptusz- és cédrus- citrusillatot, ha folyamatosan ezek valamelyike lengi be a házat, valószínüleg elkerülnek minket. Ablakba, balkonládába, ajtó mellé ültessük ezeket az illatos névényeket, az emberi orrnak kellemesek!
Ha mégis bejutott, csapjuk le :-)

SZÚNYOG:
szintén fontos, hogy ha lehet, be se jussanak a házba. (függöny, szúnyogháló)
Elriasztásukra célszerű a következő növények valamelyikével, vagy akár többel körülvenni magunkat: babér / levendula / menta / fokhagyma / bazsalikom / oregánó / szivarfa / citromfű és zsálya. Ha magát a növényt nem is, de az illatát mindenképpen csempésszük be az otthonunkba, ablakba, ajtó mellé.

EGÉR:
legyen egy jótermészetű macskánk! (én néha felküldöm őt a padlásra :-) éhesen...)



Tetszik? Kövess! Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben,  Twitteld!











Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...