2011. december 1., csütörtök

a TŰZ helye, az otthon melege 1. - SPARHELT

Évek óta járunk Zakopániába.
(Tudom, hogy ez nem egy ország, és a szó nem is 'ia'-ra végződik, henem 'e'-re, de annyira más világ az egész, hogy amikor először ott jártunk, a beszélni még éppencsak kezdő gyerekem így nevezte el )

Mokka Mekka Galéria - forrásmegjelöléssel használható fel

Először télen mentünk (síelni), aztán azóta már minden évszakban többször is, mert kirándulni is pazar a hely. Már első alkalommal megragadott, hogy háziasszonyunk hogyan is főzi a sok vendégnek az ételt. Szép nagy konyhájának egyik sarkában egy teli vaslapos, épített, fehér mázas kerámiával burkolt hatalmas tűzhely állt. Öt-hat gigantikus fazék vagy lábas is elfért rajta. Mondanom se kell, isteni ételek  kerültek ki a konyhájából. :-)

Casa-in-Stile.tumblr.com


Azóta többször ettünk a rusztikus gerendából épült kocsmákban és/vagy éttermekben ahol szinte mindenütt láthattunk hasonló óriási tűzhelyeket, mondjuk, utóbbiakban ezeket különleges alkalmakon használták, vagy csak alibiből voltak ott... Azért lássuk be, nem utolsó vendégcsalogató!

Ana-Roza.tumblr.com

Mindig eszembe juttaták, hogy nálunk is volt hagyománya a sparheltnek, meg az épített tűzhelynek, de mára feledésbe merült. Múzeális darabok vannak itt-ott.
Talán most, hogy sokak otthonába újra bekerülnek a kályhák, előkerül egy két jobb darab a hazai piacon is. Nem csak régiekre gondolok, nagyon ütős darabok vannak akár kerámialapos vagy gázrózsás kivitelben is. Utóbbiak nyilván nem fatüzeléssel működnek, de a látvány sem utolsó :-)

AntiqueStoves.com
Enbra.cz




Panoramio.com- Rozika

Abitare.blog.com
Pinterest.com
Wfree.com
Aronen.net
Felicityemese.blogspot.com
LuxuryLaunches.com
Angermayer.at
Felicityemese.blogspot.com
SwedenImmobilienOnline.de
NemArtDecor
Bonappetito.com

Ja, maga a sparhelt szó a német sparheld-ből ered, ami takaréktűzhelyet jelent. Talán mert mindamellett, hogy fűtöttek vele, meg is főtt a tetején az étel. Nálunk használják a rakott kőfalas, burkolt tűzhelyekre és a vaskályha jellegű, sőt, a zománcozott borítású fatüzelésű tűzhelyekre is.

Ha többet szeretnétek megtudni a sparheltekről, látogassatok el Felicity & Emese Blogjára, ahol hihetetlen mennyiségű információt találhattok a témában. Na és a képek!

Ha tetszett amit láttál, olvastál, csatlakozz a Mokka Mekka Blog közösségéhez itt vagy iratkozz fel a jobb oldalon a blog követői közé! 
És oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel...és ...
...és...Köszönöm :-)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...