2011. november 16., szerda

ADVENT - naptárakban

Mindannyian várjuk már a Karácsonyt.

Van akinek mindössze az év végét jelenti, van, akinek jóval mélyebb jelentéstartalommal bír.
És vannak, akiket a készülődés, az addig eltelő idő tölt el jó érzéssel. A Karácsony előtti utolsó vasárnapot megelőző 4 hét az Adventi időszak.(egészen 25-éig) (maga a szó a latin eredetű, jelentése megérkezés)
Advent várakozással és reménnyel teli időszak, ugyanakkor a tudatos befelé fordulás ideje is.


A karácsonyi "hajrá" idején hajlamosak vagyunk kicsit túlhajszolni magunkat. Pontosabban, az első időkben halogatni, hogy "hol van még a ...." utána kapkodni, mert "mennyi dolgom van még..." és végül pánikolni, miszerint "nem leszek meg semmivel!... kinek nincs még ajándéka?... kinek nem írtam?... mit nem vettem?"   és hasonlók. Manapság az adventi rituálék nagy része ezt hivatott kiegyensúlyozni - a hagyományőrzés mellett persze  ;-)

Kisebbeknek az idő még nem sokat mond, a várakozást néha rosszul tűrik. Az Adventi Naptár olyan eszköz számukra, amivel az idő múlását érzékelhetik, és a várakozás, az ünnepre hangolódás örömtelien nő bennük, egészen Szentestéig.


Sokszor felnőttek is elfelejtik, hogy Advent nem csak arról szól, hogy mindennap kapunk valami nasit a "kis ablakok mögül".
Szólhat ez az időszak arról is, hogy nem csak saját magunkra, de a családtagjainkra, barátainkra is nagyobb figyelmet fordítunk. Ennek kedves eszköze lehet egy ötletes, jópofa saját magunk által kreált Adventi Naptár.
A világ telis-tele van jó ötletekkel, és biztos vagyok benne, hogy ezektől az inspirációktól beindulnak a fogaskerekek - és nekiálltok alkotni!
Kezdésnek az adventi naptárak, aztán jöhetnek a koszorúk...


 

 

 
 




Ha tetszett amit láttál, olvastál, csatlakozz a Mokka Mekka Blog közösségéhez itt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...