2012. április 30., hétfő

Mokka PRAKTIKUS - hogyan "vágd" le az üveg alját saját kezűleg, különösebb eszközök nélkül?

A napokban mutattam a közösségi oldalon, hogy milyen klassz kültéri mécses tartókat, gyertya árnyékolókat készítünk az urammal.
Jó sokan kiváncsian ráugrottatok :-)
Aztán olyan nagyon besűrűsödtek a hosszú hétvége eddigi napjai, hogy elmaradt ennek a bemutatása.

A különböző video megosztókon lehet ilyen-olyan videokat találni  témában, némelyik elég idegesítően szöszmötölős, ezért most megmutatom, mi hogy csináltuk, aztán, ha ez így nem tiszta, akkor keressetek videót....

Mosd el az üvegeket - jobb több darabbal próbálkozni. Nekünk kb 70%-os a siker/kudarc arányunk, tehát a félsikernél jobb :-) Sok minden függ az üveg minőségétől is.

Áztasd le a cimkéket és távolítsd el a nyakcimkét (zárófóliát) is.

Szükséged lesz az üvegeken túl spárgára (a juta, len, kender a legjobb, műszálasat ne használj...), ollóra, acetonra (nem körömlakklemosóra, hanem kifejezetten acetonra) egy edényre amiben jó hideg víz van, és tűz-szerszámra.

Kötözz az üvegek aljára több sort, esetleg több réteget a spárgából, csomózd meg és a lelógó részek egyikét vágd rövidre. A másik maradjon hosszan, mintegy "kanóc"ként.


Az acetonból önts annyit a spárgára, hogy szinte teljesen átitatódjon vele, mindezt úgy, hogy közben forgatod az üveget, tehát, hogy minden oldalán be tudja szívni az acetont a zsineg.Ha előre belenyomkodod a levágott spárgát az acetonba, az is működhet, csak büdös lesz a kezed tőle... :-)


Ezután fordítsd úgy az üveget, hogy a rákötözött spárga meghagyott lelógó része lefelé legyen, majd ezt gyújtsd meg. Itt már tanácsos az üveg nyakát fogni!
A jól átiatott zsineg azonnal fellobban, nem megijedni ;-)
Most szépen lassan forgasd körbe az üveget, hogy  lángok minden oldalon egyenletesen melegítsék az üveget. Tartsd vízszintesen, vagy max.15 fokos szögben az alját megemelve felfelé. Ennél jobban ne emeld meg, mert "elmennek" a lángok a kötözött részről.
Forgasd, amíg az aceton el nem ég(-illan), és amint abbahagyja az égést, nyomd bele az üveg alját a vízbe, le fog pattanni. Ha lehet, függőlegesen tedd a hidegvízbe...

Itt most először azt láthatjátok, hogyan nem sikerült... ugyanis nagyon lentre kötöttük a spárgát. Pedig ez a harmadik üveg volt, nem tűnt fel, hogy lejjebb van, csak akkor gondolkodtunk le rajta, amikor a vízben az egész szanaszét tört...


Itt látható, hogy ezt feljebb kötöztük, gyönyörűen le is vált az alja.


FONTOS!
1., Ha lehet, inkább kültéren csináld, mert az aceton, amikor ég, büdös... is. Meg biztosan nem egészséges belélegezni a keletkező gázokat.
2., Ezen kívül, ahogy lepattan az üveg alja, a széle éles marad. Ezt egy nagyon finom csiszolóval, óvatosan meg kell csiszolni, hogy ne vágjon.
3., Az üveg, így az alja nélkül - sokkal érzékenyebb az ütődésekre, bánj vele óvatosan, mert nagyon könnyen törik.Tetszik?
Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben,  Twitteld!  És még  +1ezni is lehet a gugliban! :-)   Terjeszd 


Illusztráció, de az enyémet elfelejtettem fotózni, nemsokára pótolom

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...