Valamikor régen, gyerekként sokszor ettünk egy bizonyos budapesti kisvendéglőben hajtogatott húsos pogácsát - de erről tán már írtam is valahol... azt az ízvilágot azóta is próbálom sokféleképpen visszahozni, mert isteni volt!
Ezeknek a kifliknek a tésztáját nem én találtam ki, hanem a Stahl Judit, de bátran használom, mert lenyűgöző, és jól lehet bármihez adaptálni, ami sós és kelt, és finom :-)
Tészta:
2 dl tej
10 dkg vaj
1/2 l langyos víz
2 csomag szárított élesztő
1 tk barnacukor
1,5 ek tengeri só
1 kg liszt
20 tekerésnyi frissen őrölt színes bors
20 tekerésnyi frissen őrölt színes bors
(SJ fele ennyiből szokott olajbogyós kifliket 'gyártani')
A vajat és a tejet langyosítsd meg, hogy a vaj épp elolvadjon, majd öntsd hozzá a vízet, keverd el, és ebből vegyél ki egy naaaagy bögrébe 3-4 evőkanálnyit. Add hozzá a barnacukrot majd az élesztőt, és kis időre hagyd magára - ne sokáig, mert kifut. Eközben a kiló lisztet tedd egy akkora tálba, amiben a mikróban fel tudod kissé langyosítani, majd tedd hozzá a sót és a frissen őrölt borsot, keverd össze.
Eddigre már biztos felfutott az élesztő is, borítsd a lisztes mixhez és dagaszd ki a tésztát, kb 8-10 perc alatt. Formázd gömbőccé és olajozd be kívülről, majd tedd el kelni. Én a napra szoktam kitenni, (vagy a kályha mellé télen) és kábé egy óra múlva a kétszerese lesz.
Addig bőven elkészül a töltelék és még arra is marad időd, hogy megigyál egy jó kávét, szépen kényelmesen.
A vajat és a tejet langyosítsd meg, hogy a vaj épp elolvadjon, majd öntsd hozzá a vízet, keverd el, és ebből vegyél ki egy naaaagy bögrébe 3-4 evőkanálnyit. Add hozzá a barnacukrot majd az élesztőt, és kis időre hagyd magára - ne sokáig, mert kifut. Eközben a kiló lisztet tedd egy akkora tálba, amiben a mikróban fel tudod kissé langyosítani, majd tedd hozzá a sót és a frissen őrölt borsot, keverd össze.
Eddigre már biztos felfutott az élesztő is, borítsd a lisztes mixhez és dagaszd ki a tésztát, kb 8-10 perc alatt. Formázd gömbőccé és olajozd be kívülről, majd tedd el kelni. Én a napra szoktam kitenni, (vagy a kályha mellé télen) és kábé egy óra múlva a kétszerese lesz.
Addig bőven elkészül a töltelék és még arra is marad időd, hogy megigyál egy jó kávét, szépen kényelmesen.
A töltelék nem más, mint egy jóféle magyaros, hagymás-paprikás pörkölt. Ízre legalábbis!
Töltelék:
Töltelék:
1/2 kg hús, rád bízom milyen, bármi, amiből pörköltet csinálnál, az jó lesz
1 nagy vagy 2 kis fej vöröshagyma apró kockákra vágva
1 gerezd fokhagyma
2 ek édesnemes pirospaprika
5 tekerésnyi frissen őrölt színesbors
1 tk őrölt kömény
ezekből készíts egy jó kis sűrű szaftos pörköltet, majd daráld le az egészet (megsúgom, a botmixerrel is lehet aprítani, és sokkal egyszerűbb ...)
Összeállítás és sütés:
A tésztát szedd ketté, mindkét feléből formálj nagy gombóc bucit, a bucikat nyújtsd ki nagyobb pizza méretű körökké, majd kend rájuk a tölteléket. (egy tészta+fele töltelék, értelemszerűen ;-) )
Ezután vágd fel a tésztákat kerék küllő szerűen, 8/12 részre (attól függően, mekkora kifliket akarsz) és kivülről a cikkek hegyes közepe felé tekergesd fel őket, kiflisítsd görbére és mehet a sütőlemezre.
Tepsinként külön kell sütni őket, a légkeverést nem ajánlom.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és tedd félre a tepsiket, hagy keljenek a kiflik.
Amikor a sütő elérte a megfelelő hőfokot, kend meg a kifliket tojásárgájával elkevert sós tejjel, majd mehet be a sütőbe sorra mindegyik, tepsinként 20-25 perc kell nekik.
Tepsinként külön kell sütni őket, a légkeverést nem ajánlom.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és tedd félre a tepsiket, hagy keljenek a kiflik.
Amikor a sütő elérte a megfelelő hőfokot, kend meg a kifliket tojásárgájával elkevert sós tejjel, majd mehet be a sütőbe sorra mindegyik, tepsinként 20-25 perc kell nekik.
Tetszik? Kövess! Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben, Twitteld!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése