2012. február 28., kedd

KKT - Kis Konyhai Titok - a zesti CSOKITORTA

Hát nem leszek én gasztroblogger...
Pedig végigjártam egy "Learn Food Fotography" kurzust :-) de nem bírok sikerül egy valamirevaló fotót készítenem a cuccról.

A cucc történetesen ez a kis csábos-könnyed esti csokitorta.


Tetszik Nektek, így megosztom a gyorsan rögtönzött, abszolúte saját receptet :-)

Végy:
a tésztához
5 tojást, és válaszd szét őket (sárga / fehér, tudod)
20 dkg barna nádcukrot
20 dkg lisztet
1 tasak sütőport
4 evőkanál holland kakaót
1,5 dl meleg (nem forró!) vízet

a szószhoz vagy krémhez
1 doboz mascarpone sajtot (cca.300-350g kell)
4 evőkanál holland kakaót
7 evőkanál édes-sós amerikai mogyoróvajat (nekem most csak a darabos volt, látszik a képen, hogy benne figyelnek a mogyorók) (nem mogyorókrém!, pláne nem nutella :-) mogyoróvaj! jó?)
9 evőkanál barna nádcukrot (barna nád porcukor lenne a tuti)

Kezdd azzal, hogy a sütőt 200 fokra fűtöd. Utána egy csipet sóval, csepp citromlével/ecettel - kinek mi a titka - verd kemény habbá a tojásfehérjét, tedd félre. Keverd el a lisztet a sütőporral majd a kakaóval. A tojás sárgáját habosítsd fel a barnacukorral, amennyire csak tudod, és ha már homogén, kavard bele a vizet és utána száraz részeket. Végül óvatosan forgasd bele a tojáshabot.

Mire eddig eljutsz, fel is melegedett a sütőd, öntsd a masszát egy naaaagy kerek kapcsos tortaformába, amibe előzőleg beszabtad a sütőpapírt. Told a sütőbe középre. Ha nagyon sül a teteje, 5 percre takard le.

Kábé 20 perced van összerakni a krémet, addigra megsül a tészta.
A krém hozzávalóit boritsd egy közepes tálkába, villával jól dolgozd össze, majd többször forgasd át, hogy elvegyüljenek az ízek.

A sütit tűpróbával ellenőrizd, pik-pakk kész. Ha nagyjából kihűlt, már vághatod is ketté, közepébe meg a tetejére lesz elég a krém. Dobd a hűtőbe egy órára (nekem mélyhűtő volt 20 perc) és már lehet is enni. Szerintem VB a süti :-)

Ha kipróbáljátok, mondjátok el, milyen lett, plíz!
Mert nekünk nagyon hamar elfogyott.

Update: a reggelre megmaradt másfél szeletet a hűtőben dobozban pihentettem, szóval, reggelre kevésbé lett szottyos, a tészta felcuppantotta a szósz egy részét, így igazán konszolidált tortaszelet képe lett, csak ugye nem volt annyira szaftos...

Ha tetszett amit láttál, olvastál, csatlakozz a Mokka Mekka Blog közösségéhez itt vagy iratkozz fel a jobb oldalon a blog követői közé!
A barátaidat is érdekelheti! Twitteld, oszd meg!

Lakberendezés, amihez tényleg nem kellenek milliók!

Örök visszatérő téma (még szakmai körökben is), hogy mi kell a jó lakberendezéshez.
Hogyan, miből alakul ki egy otthon, egy közösségi tér? Mitől lesz olyan, amilyen? Mennyire kiváltság a lakberendezés? Fontos-e mindenütt az otthonosság, vagy vannak helyek, ahol sokkal inkább más szempontok érvényesülnek? Sok kérdés, és még több válasz...
Most nézzük a lakberendezést! :-)

Desdem Ventana
A jó lakótér olyan, hogy amikor belépsz, valamiféle "megérkezettség" érzés fog el. Úgy érzed: jó ide bejönni, szereted minden zugát, szereted a részleteit, a fényeit, az illatát, a kisugárzását.
Egyeseknek ez az érzés a régi dolgokhoz kötődik, s azt mondják - Ahova az emlékeim kötnek, az az otthonom.
Mások sok helyet otthonosnak találnak, akár első "blikkre" is.
Mindez nagyon szubjektív. Akkor, mégis, min múlik, hogy jó-e egy otthon?

Vannak azért általános "szabályok", melyek érvényesülése esetén számíthatunk arra, hogy jól érezzük magunkat otthon, és mások is jól érzik magukat nálunk.
Ilyenek:  a megfelelő hőmérséklet, a megfelelő fények, jó bútorok, biztonság, és a rendezettség,
Fentiek igen tág fogalmak, nézzük hát sorban őket.


A megfelelő hőmérséklet : sokan nem is gondolnák, hogy mennyire nehéz komfortosnak, otthonosnak találni bármit, ami télen hideg, nyáron pedig meleg. Pedig a pihenéshez, az ellazuláshoz szervesen hozzá tartozik egy olyan lakótér hőmérséklet, amiben nyugodtan dolgozhatunk otthon, vagy játszhatunk a gyerekekkel, esetleg ledőlhetünk olvasni.
Ilyenkor (ma megint havazik) a temperáló gázfűtés mellett az igazán szerencsések élvezhetik a tűz melegét is. Egy cserépkályha, vagy kandalló hangulatát, a fa illatát garantáltan otthonosnak fogjuk érezni.


Ugyanígy, nyáron sem szerencsés hagyni túlmelegedni az otthonunkat. A megfelelő hőmérsékletet számtalan különböző módszerrel fenntarthatjuk, az árnyékolástól kedve a légkondícionálón át a különböző falhűtés- rendszerekig.

Megfelelő fények : az OTÉK előírja, hogy huzamos tartózkodásra szolgáló helységekben mekkora természetes megvilágítást kell biztosítanunk (alapterület 1/8-a, indokolt esetben 1/10-e kell, hogy legyen az ablakfelület) Ez a szakmai része.
A személyes tapasztalat pedig : sokkal jobban érezzük magunkat olyan helyen, amit átjár a napsütés, a természetes fény. Nem véletlen tehát az előírás, az ember mentális és fizikai egészségének egyértelműen napfényre van szüksége! :-) A nagy ablakhoz meg jó árnyékolókra, hogy teljes legyen a komfortérzetünk. Mivel árnyékoljuk? Függöny, spaletta, redőny, roló, napvitorla....

Saderson Wallpapers and Fabrics
Paddy Shields
Fa spaletta, az időtálló
És ne feledkezzünk meg a megfelelő világításról sem, ami az esti fényszegény órákban szolgáltatja a fényt.
Fontos, hogy minden tevékenységünkhöz elegendő fényt kapjunk, ugyanakkor a helység egésze meg legyen világítva egy általános szórt fénnyel.

A jó bútor egyszerűen jellemezve: jól használható, kényelmes, és ha mindezeken túl még esztétikailag is élmény, akkor kifogtuk a "tutit"! A jól-használhatóság bizonyos fokú funkcionalitást jelent, tehát az adott darab arra, amire szánták, jól használható kell legyen. A szekrényben elférjenek a ruhák, gyömöszölés, tuszkolás nélkül, viszont ne vegyen el több helyet a lakótérből, mint amit feltétlenül szükséges. Az ülő/fekvőbútorok legyenek kényelmesek, ha ülni vagy feküdni kell rajtuk :-) Ez némiképp viccesen hangzik, de sokszor megy a forma a funkció rovására. Ez rendben van egy kiállítási/bemutatótermi darabnál, de otthon nem annyira.
Eddig az okosság.
És a személyes: ha alapvetően jól működő bútoraid vannak, simán bevállalhatsz egy-egy olyat is, amit azért viszel haza, mert CSAK. Mert története van, megszólít, meghökkentő vagy éppen üde színfoltja lesz az otthonodnak. Vagy csak szép. 
Épp ez utóbbiakra jellemző, hogy nem feltétlen drága darabok. Hihetetlen jó dolgokat lehet találni használtan, különböző árfekvésben és minőségben, amiket akár egy az egyben (egy jó restaurált darabot), vagy kipofozva, netán teljesen újratöltve (rebútor) tudunk használni. 
A restauráláshoz természetesen szakemberre lesz szükséged, ha viszont újítani szeretnél, érdemes a ma már egyre szélesebb blogkínálatban körülnézni, kitűnő csináld magad (DIY) ötleteket találhatsz a házilagos kivitelezéshez is.
Raklap ASZTAL Ready Made
Festett retro komód és éjjeliszekrény Twice Lovely
Festett és textil dekupázzsal dekorált asztal, kárpitozott szék, Kicsi Ház
Biztonság:  jelenti többek között azt, hogy megfelelően megépített otthonod van, maga az épület, amiben élsz, biztonságos. 
Jelenti azt is, hogy magadra csukhatod az ajtót, elbújhatsz a világ elől, elrejtheted a magánszférád, és csak azokat engeded be, akiket szeretnél.

Rendezettség: nem katonás rendre gondolok. Sokkal inkább arra, hogy tudod, mit hol találsz, mert helyet tudsz biztosítani minden számodra fontos dolognak. Ehhez persze kellenek a jó bútorok is :-)
De kell bizonyos fokú önfegyelem, ami a tárgyak kezelésében nyilvánul meg. 
Meg kell találni az egyensúlyt a puritán, a kevesebb=több, a "mindent meg akarok mutatni" között. Ha ez megy, épp annyi dolgot fogsz elöl hagyni, ami még nem zavar, díszít, esztétikai élményt nyújt, amire jó ránézni. Ez az a terület, ahol nem kell funkcionálisnak lenned!

Delikatissen
Ada and Darcy
via pinterest
inside inside
Sacramento Street
via pinterest
Design Crisis
ElleDecor
Casa Sugar

Általánosságban véve a jó otthonhoz, a jó lakberendezéshez tenni akarással párosuló kreatív szemléletmód, stílus, egy adag fantázia és egy kis alkotókedv kell, meg - legyünk őszinték - némi anyagi ráfordítás is...

Ugyanakkor a lakberendezés nem luxus.
 
Anyagi lehetőségeink függvényében számtalan lehetőség közül válogathatunk, és nem is kell feltétlenül rossz kompromisszumokat kötnünk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:
www.teszvesz.hu/bloggerverseny

Jelentkezz Te is!

Ha tetszik a bejegyzés és a benne foglaltakat hasznosnak találod, szavazz a TeszVesz blogger-versenyén! 
Egy személy naponta egy szavazatot adhat le adott témakörben, tehát, minden nap tudsz rá szavazni.
Köszönöm! :-)

Oszd meg barátaiddal Facebookon, emailben, vagy Twitteld!




2012. február 24., péntek

SZÍNEZD KI ! - Let's Colour It!

Hallottatok már erről a világon átívelő kezdeményezésről?
Ha még nem, most belecsöppentek! A hangulatába legalábbis. :-)

..
Színek nélkül boldogtalanabbak vagyunk. Mindenkinek szüksége van "színvitaminokra". Egyéni mérsékletünktől, lelki alkatunktól függ, mennyire színesítjük magunk körül a világot. Egy dologban azonban egyetérthetünk: a színek javítják életminőségünket.

Néha nem is tudjuk, mitől olyan szürkék a hétköznapok, mitől vagyunk fásultak, aztán amikor elkezdjük kiszínezni magunk körül a világot, rájövünk.
(Valami hasonló lehet most velem is, így hóolvadás után már olyan szürke minden, és nagyon vágyom a színekre, a tavasz első nagyonkék egére, meg a virágokra.)


A Dulux (Coral, Flexa, Lewis, Sadolin... - Akzo Nobel festékek) szinte már küldetésének tekinti a beszürkült, elöregedett, megcsúfult városrészek új életre keltését, szerte a világon. Eddig 228.500 liter festéket adományoztak a célra, több ezer önkéntessel (helyenként közéleti személyiségekkel együtt is) dolgozva, több mint száz helyen a világban tették szebbé, színesebbé, élet-telibbé az ott élő emberek környezetét - és vele a mindennapjaikat.
(tavalyi évben nálunk is lehetett pályázni)



London, UK
Rio De Janeiro, Brazilia
..




..
Rio De Janeiro, Brazília
Walls are Dancing in Paris, Lyon, Marseille, France
Jodhpur, India
Jodhpur, India
Jodhpur, India
Jodhpur, India
Jodhpur, India
Jodhpur, India
..
Paris, France
Sopronban is :-)
ez is Sopron
Istambul, Turkey
Rio De Janeiro, Brazília
Rio De Janeiro, Brazília

Ha tetszett amit láttál, olvastál, csatlakozz a Mokka Mekka Blog közösségéhez itt vagy iratkozz fel a jobb oldalon a blog követői közé!
A barátaidat is érdekelheti! Twitteld, oszd meg!

2012. február 21., kedd

Iroda NAGYBAN - inspiráló környezet a munkához - Cool Offices

Egyik kedvenc cikketek volt, amelyikben a női otthoni irodákról írtam, összegyűjtve több igényes, inspiráló megoldást. Ez a poszt a megosztási statisztikáim élén áll folyamatosan.

Selgas Cano Architecture, Madrid
Ebből, meg persze abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy ébrenléti időnk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, arra jutottam, hogy kell még irodás cikk, nem is egy.
Persze, nem zúdítok most ide rögtön ötöt, de vissza-vissza térő téma lesz ez is.

Selgas Cano Architecture, Madrid
Selgas Cano Architecture, Madrid
Sajnos nincs túl sok jó tapasztalatom, ami a hazai "nagyirodai" viszonyokat illeti, még multi szinten sem. A legtöbb iroda valamiféle tömegesen felhalmozott doboz kupac, kinek-kinek jut egy jó esetben 3m2-es egyen box, ahol megfelelően korlátozott keretek között kiteljesedhet - teljesítvén mindennapi "küldetését".
A dolog szociológiai, emberi, pszichés stb. hátterét nem elemezném, mint ahogy azt sem dolgom eldönteni, tudatosan alakítják-e a tervezők ingerszegényre, fantáziátlanra az irodák többségét.

Egy dolog biztos, magamból kiindulva állítom, a teljesítménynek jót tesz az inspiráló környezet.

Szerencsére vannak cégek (nem feltétlenül "kis" cégek), akik felismerték ezt, munkatársaik inspiráló, változatos, emberi és szimpatikus környezetben töltik a munkaidejüket, minőségi munkát végeznek, és meglepő módon, sokszor szívesen maradnak benn akár a munkaidejükön túl is. :-)

TWBA Chiat Day Office, NYC
TWBA Chiat Day Office, NYC
Disney Store Headquarters, Pasadena
Pixar Studios, Emeyville
Pixar Studios, Emeyville
LEGO Development Department, Billund
MindLab, Coppenhagen
Innovation Lab, Coppenhagen
Marquarie Group Ltd., Sidney
És most egy magyar vonatkozású: Loffice Coworking.  Ők egy külön kategória, mert nem egy nagyvállalat irodai dolgozóit fogják össze, de maga az ötlet, az egy helyen sok ember dolgozik "cool" körülmények között, szóval, ide sorolom. És visszatérek majd még rájuk :-)



Loffice, Paulay Ede u. Budapest
Loffice, Király u. Budapest

A következő részben belesünk a Google, a Facebook és a Redbull egy-két szegletébe is! COMING SOON azaz : Hamarosan!

Küldjetek ajánlót további magyarországi cégekről, ahol megvalósul(ni látszik) valami hasonló!


Ha tetszett amit láttál, olvastál, csatlakozz a Mokka Mekka Blog közösségéhez itt vagy iratkozz fel a jobb oldalon a blog követői közé!
A barátaidat is érdekelheti! Twitteld, oszd meg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...